صمغ زانتان یا زانتان گام چیست؟

امتیاز 4.56 ( 18 رای )

این صمغ در واقع به صورت پودری سفید مایل به شیری رنگ است که می تواند به صورت محلول نیز وجود داشته باشد.

محلول این ماده بسیار ویسکوز است،به طور مثال محلول ۱ درصد آن ،دارای ویسکوزیته ای حدود ۱۰۰ برابر ژلاتین دارد.محلول این ترکیب شیمیایی ،سیالی غیر نیوتونی و از نوع سیال شبه پلاستیک است.یعنی با افزایش تنش برشی ویسکوزیته آن کاهش پیدا می کند.

باکتری های خاصی در یک  فرمنتر جهت تولید صمغ زانتان گام مورد استفاده قرار می گیرند.محیط کشت شامل منابع کربوهیدرات ها مانند گلوکز و یک منبع مناسب نیتروژن مانند آمونیوم سولفات و سایرنمک های مغذی می باشد.پس از تکمیل تخمیر به منظور ازبین بردن باکتری ها،  محلول جوشانده و سپس سرد می شود.صمغ زانتان گام  از طریق استخراج حلال با ایزو پروپیل الکل ته نشین  و جدا سازی می شود.سپس پلیمر خشک شده و بسته بندی می شود.

این ماده در مصارف پزشکی کاربرد دارد و در داروهای بهداشتی مانند خمیر دندان ،رنگ مو ،کرم ها، و لوسیون استفاده می شود.

از زانتان گام به عنوان پایدار کننده و حجم دهنده در سس سالاد،و محصولات لبنی مثل ماست نیز استفاده می شود.صمغ زانتان گام برای تعلیق تکه های میوه در  آبمیوه های پالپ دار و کمپوت ها استفاده می شود.همچنین این ماده می تواندبه نوشیدنی ها طعم و مزه خوبی می دهد.زانتان گام یک جایگزین مناسب برای سفیده تخم مرغ در صنایع غذایی است.همچنین این ماده در بدن می تواند چربی خون را کاهش دهد.زانتان گام به عنوان غلظت دهنده سس ودر سوپ های فوری و بستنی استفاده می شود.

این ماده به آب در گل حفاری اضاف می شودتا باعث سهولت رانده شدن قطعات کنده شده توسط دستگاه حفاری شود.

مطالعه بیشتر